Predstavnici Crne Gore prezentovali potrebe i prioritete u oblasti nisko-karbonskog razvoja, na završnom SLED sastanku u Beču, 16.09.2016

septembar 17, 2016

Povezana dokumenta

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) je 16.09.2016. u Beču organizovao sastanak visokih zvaničnika zemalja korisnika SLED projekta. Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija su predstavile nacionalne prioritete i potrebe u oblasti nisko-karbonskog razvoja, sa aspekta zaustavljanja klimatskih promjena, zaštite životne sredine i pospješivanja energetske efikasnosti. Sastanak na visokom nivou je ključni događaj završetka projekta "Podrška razvoju sa niskom emisijom"/SLED, koji se sprovodio uz finansijsku podršku Austrijske Agencije za razvoj, i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede Austrije. Kroz SLED projekat, REC je podržao razvoj političkih okvira nisko-karbonskih emisija u jugoistočnoj Evropi i razmjenjivao informacije o politikama i projektima sa donatorskom zajednicom.

Cilj događaja je bio da se predstave rezultati SLED projekta, podigne svijest o mogućnostima nisko-karbonskog razvoja u sektoru zgradarstva/građevinarstva i električne energije u jugoistočnoj Evropi, kao i da se rezultati obavljenog istraživanja i njihova važnost za donošenje efikasnijih politika prodiskutuje sa zemljama učesnicima projekta. Osim toga, događaj je imao za cilj da predstavi moguće aktivnosti za nastavak REC napora u oblasti nisko-karbonskih emisija u jugoistočnoj Europi.

Završnom SLED sastanku u Beču 16.09.2016., ispred Crne Gore učestvovali su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, g-đa Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i g-din Đorđije Vulikić iz Direktorata za klimatske promjene, i Ministarstva ekonomije, g-din Anton Ljucović, savjetnik u Direktoratu za energetiku i g-din Božidar Pavlović, savjetnik u Direktoratu za energetsku efikasnost.

: 1,068 views